Deskundig onderzoek en behandeling

Jaarlijkse check up met vaccin en anti-parasitaire behandeling

Tijdens de jaarlijkse controle wordt de algemene gezondheid van uw huisdier gecontroleerd. Het gewicht, het hart, de longen, de huid,… kortom alles wordt nauwkeurig onderzocht. Tijdens dit consult worden ook de gepaste vaccinaties toegediend en de juiste anti-parasitaire behandeling meegegeven.

Indien het vereist is, kunnen er ook andere onderzoeken uitgevoerd worden zoals bloed- en/of urineonderzoek etc.

Geondheidscontrole en vaccinatie

Chirurgie

Zowel preventief als curatief

Preventieve operaties worden vaak toegepast in de diergeneeskunde. Sterilisaties en castraties worden regelmatig uitgevoerd. Dit geeft tal van voordelen om allerlei ziektes op oudere leeftijd te voorkomen. Bespreek dit gerust bij uw volgende bezoek. Curatieve operaties zoals blaas-, darm-,oog- en huidchirurgie worden ook in de praktijk uitgevoerd. Na de operatie kunnen de dieren onder toezicht wakker worden in onze hospitalisatie. Bijna alle ingrepen vergen enkel een dagopname.

Chirurgie

Tandheelkunde

Een proper gebit is zeer belangrijk voor een goede gezondheid van uw dier

Sabine volgde reeds verschillende bijscholingen in binnen en buitenland over tandheelkunde.

Zowel honden, katten als konijnen worden behandeld.

We zijn uitgerust om tandsteen te verwijderen, radiografieën te nemen van de tanden, net zoals bij uw eigen tandarts.

Per tand wordt onderzocht of die gezond is of als er een behandeling of extractie nodig is. Enkel indien nodig worden tanden getrokken, op een correcte manier en het tandvlees wordt gehecht om een snelle heling te bevorderen.

jaw-bone

Echografie

Een goeie diagnostische methode in de diergeneeskunde

Met een echografie kunnen we sneller, gerichtere diagnoses stellen zoals lever-, nier-, pancreas-, blaas-, milt- en darmaandoeningen. We verkrijgen hiermee correctere informatie waardoor we doelgerichter kunnen behandelen.

Ook drachtcontrole is hiermee mogelijk.

Ook echocardiografie is mogelijk, dit is een echografie van het hart, dit geeft ook veel informatie over diverse hartziekten.

We hebben veel ervaring in het uitvoeren van echografieën, reeds verschillende collegas verwijzen reeds door naar onze praktijk voor een echografie.

2J9A0113

Radiologie

Een techniek om niet alleen fracturen maar ook andere afwijkingen op te sporen

Dankzij radiologie kunnen botfracturen, gewrichtsaandoeningen vastgesteld worden. Maar er worden ook foto’s genomen van de thorax en het abdomen. Zo kunnen hartafwijkingen en longziekten vastgesteld worden. In het abdomen kan me een vreemd voorwerp (bal, kous, noot) in de darmen opsporen of een blaassteen opmerken.

radiologie

Microscopie

Onmisbaar in de dermatologie

Met de microscoop kunnen we tal van parasieten van de huid opsporen. Dit gebeurt door stofmonster, tape afdruk of een afkrabsel. Bij oorontstekingen wordt de microscoop ook gebruikt om de aard van de ontsteking te achterhalen.

Bij gezwellen van de huid of klieren worden via een naald enkele cellen opgezogen en die worden rechtstreeks onderzocht naar graad van goed- of kwaadaardigheid.

Naast microscopie, kunnen we ook de urine en stoelgang van uw dier laten analyseren.

Microscopie

Laboanalyse in huis

Voor zowel bloed als urineonderzoek beschikken we over de nodige apparatuur om in huis te analyseren.

Zo kennen we het resultaat binnen het half uur en kunnen we gerichter en sneller handelen.

bloedname

Voeding en medicatie

In de praktijk kan je terecht voor een groot gamma dierenvoeding

U kunt bij ons terecht voor zowel onderhoudsvoeding als een aangepast dieet die aansluit bij uw dier zijn medische aandoening.

We werken vooral met het voedingsmerk Specific, deze voeding bevat als eiwitbron vis. Volgens ons is omega-3 een van de belangrijkste en waardevolste voedingsstoffen. Omega-3 ondersteunt een gezonde vacht en huid, helpt om soepele gewrichten te behouden, ondersteunt de ontwikkeling van hersenen en ogen, versterkt het immuunsysteem en bevordert een goede gezondheid van het hart.

Ook andere voeding kan steeds bij ons besteld worden.

U kunt altijd contact met ons opnemen voor een bestelling per telefoon (056 55 54 75) of per mail (louise@dottivet.be). Gelieve voor de zekerheid 1 dag op voorhand te bellen/te mailen zodat we zeker uw voeding op voorraad hebben en indien nodig kunnen bijbestellen.  Betaling via bancontact/ Visa/ Mastercard is mogelijk.

2J9A0278

Passervice harnassen

Een aanpasbaar, ergonomisch harnas voor alle rassen

Een goed harnas is essentieel voor een gezonde hond. Het is erg belangrijk dat uw dier zich comfortabel voelt en dat hij/zij in alle vrijheid kan bewegen zonder druk of pijn te voelen. U kan vrijblijvend een passervice aanvragen bij ons in de praktijk. Zo kunnen we samen het perfecte harnas vinden, zodat uw dier in alle comfort kan genieten.

passervice harnassen

Dermatologie

Huidaandoeningen komen erg vaak voor in de diergeneeskunde

Huidaandoeningen zijn tegenwoordig één van de vaakst voorkomende problemen bij huisdieren. Daarom is een goeie anamnese en een grondig onderzoek van de huid en het dier onmisbaar bij het opsporen van een correcte diagnose. Naast een grondig onderzoek kunnen er ook nog bijkomende allergietesten uitgevoerd worden of kunnen er huidbiopten genomen worden. Dit type onderzoek geeft ons veel informatie zodat we gericht de aandoening kunnen behandelen.

2J9A0334

Cardiologie

Sabine volgde reeds verschillende bijscholingen over cardiologie en echocardiologie. Het is van groot belang tijdig een hartaandoening op te sporen zodat het dier nog zo lang mogelijk en comfortabel kan leven.

IMG_9304 (2)

Fysiotherapie

Céline volgde een extra opleiding tot fysiotherapeut voor kleine huisdieren.

Fysiotherapie voor huisdieren is vergelijkbaar met kinesitherapie voor de mens. Het doel van fysiotherapie is klachten bij het bewegen weg te nemen of te verminderen. Fysiotherapie is meestal onderdeel van een revalidatie na een operatie. Vaak zijn een aantal bezoeken aan een fysiotherapeut voldoende om de klachten bij je huisdier te verminderen.

Waarom fysiotherapie? Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor: artrose- en ouderdomsklachten, rug- en nekklachten, neurologische problemen, gewrichtsproblemen, revalidatie na operatie en blessures. Fysiotherapie wordt ook ingezet voor de begeleiding van sporthuisdieren.

Hoe werkt fysiotherapie voor een huisdier? Aan de hand van een onderzoek tijdens de eerste consultatie stelt de dierenarts een therapievorm voor. Er bestaan verschillende vormen van fysiotherapie voor huisdieren. Vaak wordt er een combinatie aangeraden.

  • Bewegingstherapie: met verschillende oefeningen train je de spieren van het huisdier. Deze therapie is ideaal bij de revalidatie na operatie, verlies van spierkracht, verlamming of slechte coördinatie.

  • Massagetherapie: huisdieren die angstig of timide zijn, herstellen van een operatie, regelmatig sporten of om andere redenen pijn ervaren, hebben baat bij manuele therapie.

  • Lasertherapie: deze pijnloze therapie wordt vaak ingezet bij wondbehandelingen, huidaandoeningen of aandoeningen aan ledematen en gewrichten. Bij chronische klachten zoals artrose kan lasertherapie pijnmedicatie ondersteunen.

  • Thermotherapie: met behulp van koude of warme kompressen, hotpacks of warmwaterdekens kan pijn door ziekte, verwonding of een operatie verlicht worden.